Frågor & svar

Här under Frågor & Svar samlar vi en del av de frågor som kommit in från våra kunder, och som vi gärna delar med oss av. Hittar du inte din fråga här, eller tycker att det svar vi givit inte är tillräckligt tydligt – hör GÄRNA av dig med din fråga, när som helst. Det vi inte vet på rak arm lovar vi att ta reda på!
Maila oss på info@dryboy.se

Fungerar ett Dryboy™ på hörnsoffor?

Ja, dela hörnsoffan vid hörnet och trä överdraget över den största delen.

Klicka på länken för att förstå hur smidigt det fungerar. Dryboy för hörnsoffor


Blir dynorna fuktiga under överdraget?

Nej det blir de inte eftersom vi har skapat förutsättningarna för bra genomluftning. Avgörande för att kondens ska ventileras bort är att det finns en glipa mellan överdragets nederkant och golvet. För t.ex. en soffa tar vi därför bort två centimeter från soffans totalhöjd. Om glipan mellan golv och överdrag blir ännu större när du fyller upp soffan med alla dynor så förbättras ventilationen ytterligare. Kom dock ihåg att ett Dryboy-överdrag inte är något värmeskåp; se till att dynorna inte är våta innan överdraget dras på.


Fungerar det inte lika bra med ett billigare överdrag? Är inte de lika vattentäta?

Tittar man efter noga så brukar andra leverantörer skriva möbelskydd och vattenavvisande eller vattenresistent. Så svaret är Nej. Det är lite som att bada med en icke-vattentät klocka. Att bada med den går utmärkt, men bara en gång.
Den speciella utomhusväv vi använder för att sy Dryboy har 2.000mm vattenpelare (måttenhet för vattentäthet). Väven är också extremt bred, vilket innebär att vi helt kan undvika att sy sömmar som vetter uppåt. Därför lämnar vi hela fem års garanti avseende överdragets vattentäthet.


Skall jag lägga till ett par centimeter på mina mått för att överdraget inte skall bli för tight?

Nej, vi lägger på sömsmån och ett utprövat extra-mått i längd och djup för att ditt Dryboy-överdrag skall fungera enkelt att ta på och av, samtidigt som passformen blir just skräddarsydd. Gällande höjden (från marknivå) så är det dessutom alltid bättre att överdraget blir för kort än för långt. Den glipa mot golvet som uppstår ger bara god ventilation, och resåren gör att överdraget inte blåser bort.


Vad är det för tyg ni använder?

Dryboy tillverkas i en Oeko-Tex® certifierad utomhusväv helt utan PVC som är specialframtagen för att klara påfrestningarna i vårt klimat, och samtidigt är lätt och smidig att använda varje dag. Vi låter tillverka tyget i 280cm bredd, vilket innebär att vi kan sy överdragen helt utan sömmar upptill. En söm som vetter uppåt och har direkt kontakt med en dyna kommer via kapillärkraft alltid att förr eller senare suga in vatten.


Hur sitter överdraget fast nertill?

Vi syr in en kraftig resårlina i en kanal som löper hela vägen runt i överdragets nederkant. Resårlinan spänns enkelt åt via ett så kallat Fix-Lock spänne. Detta låser resårlinan starkare ju mer det belastas, och gör också att du bara behöver spänna upp resåren första gången du använder ditt nya överdrag. Om man har sitt överdrag i en extremt utsatt miljö kan man för en liten extra kostnad beställa remöglor som sys fast i överdragets nederkant. För överdrag till t.ex. hela matgrupper med bord och stolar brukar vi rekommendera dessa remöglor som en extra ”storm-försäkring”.


Varför tillverkar ni överdragen i Sverige och inte ett låglöneland?

Det finns flera skäl till detta, vart och ett lika viktiga för oss. Eftersom varje överdrag är unikt och skräddarsys efter beställning för att passa just din möbel, så vill vi övervaka och kvalitetssäkra produktionen från början till slut. Allt detta sker i vår egen ateljé i Göteborg. Vi är också mycket angelägna om att alla led i vår produktion sker med god etik, arbetsmiljö och med så litet fotavtryck som möjligt på vår miljö. Slutligen skulle det ta mycket längre tid att leverera ditt överdrag om det produceras på andra sidan klotet.


Kan man likställa ett dryboy med ett båtkapell?

Ja, men med den skillnaden att våra överdrag faktiskt är mer vattentäta än ett båtkapell. Ett Dryboy-överdrag har inte några sömmar upptill som vatten kan tränga igenom. Ett kapell på en båt ligger vanligtvis inte dikt mot något textilt material som kan suga i sig vatten, vilket innebär att det inte är lika viktigt hur sömmarna löper.


Jag har ett Dryboy till mitt utekök, och upplever ibland att det är lite fuktigt undertill. Läcker överdraget?

Nej, det läcker inte, den speciella utomhusväv vi använder är helt vattentät. Den fukt du upptäcker är i själva verket kondens, vilket kan uppstå när det inte är tillräckligt god ventilation under överdraget. På alla Dryboy™ till t.ex. grillar och utekök syr vi in ventiler i både kåpor och sidostycken. På de stora ytor där tyget ligger slätt mot t.ex. en bänkskiva i sten eller betong så behövs dock ibland en liten luftspalt för att inte kondens ska uppstå, och för att ventilera bort den fukt som bildats. När överdraget ligger på under längre tid rekommenderar vi därför att lägga något under som lyfter upp skyddet ett par centimeter, t.ex. ett vanligt plaströr, ett antal vanliga krukplastfat eller liknande. Vårt råd är alltid att försöka skapa så god ventilation som det bara går för allt som förvaras utomhus.